Online E-sport magazin.


Minden amit az E-sport eseményekről tudni kell.

MENÜ

Mint azt már a kezdőlapon is összefoglaltam, hosszú a játékok listája, amelyek közül választani lehet. Ezekről egy kisebb összefoglalás, mind nemzetközi és hazai szinten.

 

League Of Legends

Talán a legismertebb játék E-sport szinten, az a League of Legends, rövidítve LOL. A játék fajtája M.O.B.A., de mit is jelent ez? Multiplayer Online Battle Arena. Ezen játékok általában kevés játékosszámmal dolgozó játékok, egy mérkőzésben 5;6 játékos van per csapat. - A LOL esetében 5 játékos/csapat - A játék lényege, hogy az ellenséges csapat bázisán lévő Nexus-t elpusztítsuk. Persze ennek útjába áll 11 torony, három ösvényen három és a Nexsut külön védő 2. A zsoldos lények, valamint az ellenséges csapat 5 játékosa. Jelenleg a játékban 137 különféle hőssel lehet e három pálya közül valamelyikre menni. Rangsorolt mérkőzések vannak, így a kompetetív szint, nem csak akkor jön képbe, amikor már valaki eseményeken akar teljesíteni. Gyémánt, mester és kihivói rangtól kezdve megnyílik a lehetőség arra, hogy ezt is elkezdhesse az adott játékos.

Nemzetközi nevesebb versenyek:

CS (challenger series): A játék külön régiókra van osztva, ezek közül mindegyiknek van egy-egy régionális bajnoksága. Ezekre a selejtező a challenger series. Egy egyenes kieséses szakasz utáni rájátszás vezet a bejutáshoz a régionális bajnokságba.

LCS (league championship): Ez az európai régónak a versenysorozata. Ez egy kilenc hetes verseny, amikor minden csapat megmérkőzik mindenkivel kétszer. Amikor ezeknek vége kezdődik itt is a rájátszás, ami a világbajnokság selejtezője. Itt a mérkőzések úgynevezett bo3 szabályok szerint mennek, azaz, aki hamarabb nyer 2 mérkőzést az nyer. A döntő bo5, azaz, aki hamarabb nyer 3 mérkőzést az kerül az első helyre. A helyezettek pontokat kapnak, az első 90-et, a második 70-et, haramdik 40-et. A szezon két szakaszra van osztva, a fő különbség az, hogy a nyári szakasz győztese autómatikusan bekerül a világbajnokság csapatai közé. A világbajnokság is két részből áll. A csoportkörből, ahol egy csoportban négy csapat van, mindenki két mérkőzést játszik mindenkivel. A bajnok általában 3-5 millió dollár közötti nyereményt tehet zsebre.

Magyar versenyek:

Tavalyi év folyamán kezdődő MEB azaz Magyar Elit Bajnokság az első komolyabb szintű kezdeményezés. Előtte a nemzetközileg elterjedt, de lokálisan szervezett Play IT töltötte be a szerepet, de az nem volt szabályos ligának tekintve a Riot Games által ezért az nem tekinthető versenyszériának. A MEB hasonlóan működik, mint az LCS. Ez abban merül ki, hogy a csapatok itt is többször találkoznak egymással, majd egy rájátszásban bo3 szériák keretein belül lehet a bo5 szabályok alapján játszódó döntőbe bejutni. Mint arra számíthattunk, itthon nem olyan nagy a nyeremény, mint külföldön, de ahhoz képest, amit az eddigi versenyek kínáltak, már magasnak mondható.


Counter Strike: Global Offensive

Az FPS, azaz a First Person Shooter kategória koronázatlan királya, a Counter Strike széria legutóbbi tagja, a Global Offensive egy kicsit eltér a társaitól. Ennek fő oka az, hogy a versenyek számát tekintve, nem fog unatkozni az aki ebben a játékban akar profivá válni. A Doom után talán ez az a játék amelyet már sokan a felnőttek közül is ismernek. A játék első része 1999-ben jött ki, így azért már volt ideje elhíresülni. Ez a profi játékosok életkorában is látszik, hiszen a legtöbb E-sportoló 17-25 éves kor körül van, de CS:GO-ban már előfordulnak olyan játékosok, mint például TaZ, aki már a harmincas éveinek feléhez közeledik.

Nemzetközi nevesebb versenyek:

Mint azt már mondtam, a versenyek számával Dunát lehetne rekeszteni, de közülük kiemelkedik a Major, amely ennek a játéknak a ki nem mondott világbajnoksága. Erre a Minor nevű nyílt selejtezőn lehet kvalifikálni, aminek eleinte online szakaszban egyenes kiesési szakasz van, azaz aki kikapott az mehet haza. Majd ezután egy offline döntő játszódik le bo3 szabályrendszerben. A játékosok általában erre a versenyre fókuszálnak leginkább, de a sűrű versenynaptár miatt vannak akik inkább elmennek pihenni az év végi hajrá helyett. Emellett az Eleague is neves verseny, de nem nagy a különbség, csupán az, hogy regionális.

Magyar Versenyek:

Amennyire sok nemzetközi verseny van, annyira kevés magyar rendevényen van lehetősége a hazai játékosnak kipróbálni sajátmagukat. Ismételten a Play IT és a Mondocon az a rendezvény, amelyen komolyabb szintű játékosok is részt szoktak venni. A magyarok is főként külföldi versenyeken vesznek részt.

Asztali nézet